DOUA DECENII DE EXCAVATOARE PE ROTI

Caterpillar a sarbatorit impreuna cu Strabag 20 de ani de excavatoare pe roti Cat.

Caterpillar produce excavatoare pe roti din 1992. Germania continua sa fie cea mai mare piata pentru excavatoarele pe roti, însa si alte economii emergente, cum ar fi cele din Africa si Orientul Mijlociu (AME), Comunitatea Statelor Independente (CIS) si Asia, cresc si se dezvolta in aceasta directie. Obiectivul Caterpillar este sa devina lider mondial in materie de excavatoare pe roti pana in 2020.

Aceste utilaje sunt perfecte pentru operatiunile desfasurate in spatii restranse, pentru operatiuni de nivelare sau reparatii ale strazilor din orase, fiind extrem de versatile. In plus, excavatoarele pe roti Cat au cea mai buna capacitate de ridicare din clasa lor si au un consum extrem de redus de combustibil” declara Randall Crow, Director Marketing Produse pentru Excavatii din Geneva. Un alt avantaj al excavatoarelor pe roti este reprezentat de viteza. Chiar daca nu pot concura la cursele de Formula 1, acestea se pot deplasa cu viteze de pana la 37 km/h.

DIN TRECUT PANA IN PREZENT

Spre sfarsitul anilor ‘80, distribuitorul Cat din Germania, Zeppelin, a patruns in domeniul dedicat excavatoarelor pe roti, importand la acel moment utilajele de la un concurent Caterpillar. Caterpillar si-a dat seama rapid de succesul de care se bucura Zeppelin si a creat propriul excavator pe roti Cat, subcontractand partea de productie. Cativa ani mai tarziu, in 1994, a fost lansata prima platforma Cat M300, urmata fiind de platforma de ultima generatie M300C la inceputul anilor 2000. In 2005, Caterpillar si-a stabilit un centru de productie interna in Grenoble, Franta, iar in 2007, a lansat seria M300D care indeplinea cerintele Stage IIIA privind emisiile poluante. Recent, Caterpillar a anuntat programul de lansare a noilor modele de excavatoare pe roti Cat, seria F. Acestea vor fi conforme cu cerintele Stage IV si vor fi disponibile la inceputul anului 2015.

EXCAVATORUL PE ROTI CU NUMARUL 25.000 ESTE PRODUS SI LIVRAT

Si ajungem astfel la finalul lunii iulie 2012. Dupa o istorie de aproape 20 de ani, Caterpillar a produs excavatorul pe roti cu numarul 25.000, un model M318D. Pentru a celebra acest moment de referinta, distribuitorul Cat, Zeppelin, a predat excavatorul M318D special pregatit reprezentantilor Strabag BMTI, in timpul unei ceremonii ce a avut loc in Munchen, Germania.

Werner Baumann, Director Executiv BMTI, Baumaschinentechnik International GmbH, filiala a Grupului Strabag, a declarat:

Detinem doar o parte din cele 25.000 de excavatoare pe roti produse, insa suntem incantati de aceasta versiune aniversara. Din cele 800 de utilaje Cat pe care le detinem, numeroase sunt excavatoare pe roti. Operatiunile noastre depind de disponibilitatea utilajelor, de promptitudinea cu care un mecanic poate ajunge pe santier si de viteza de livrare a pieselor necesare, atunci cand este cazul. Acest lucru nu este aplicabil doar in Germania si Austria, ci in intreaga Europa

REACTIE LA PIETELE IN PLINA SCHIMBARE

De-a lungul anilor, excavatoarele pe roti Cat s-au imbunatatit substantial, iar urmatoarele modele nu vor face exceptie de la aceasta regula. „Pentru seria F, un punct major de interes este reprezentat de integrarea noilor tehnologii in scopul reducerii consumului de combustibil, in special, prin utilizarea sistemelor hidraulice,” a declara Brian Abbott, Director Produs Caterpillar Wackersdorf. In timp ce numeroase progrese incluse in urmatoarea generatie de excavatoare pe roti Cat reprezinta pasi normali, unele au venit drept reactie la pietele specifice – in special din Europa. „Asa ca in prezent avem trei optiuni pentru scaun si monitoare cu 40% mai mari, cu rezolutie superioara. Exista SmartBoom, directia cu joystick si sistem de amortizoare care utilizeaza perne de aer pentru a atenua denivelarile de la nivelul drumului, plus o serie de alte imbunatatiri”a specificat Brian.

Centrul de productie din Grenoble trece printr-o transformare de 20 milioane dolari SUA pentru a urma principiile de productie ale Caterpillar de a asigura utilaje mult mai fiabile si cu performante constante.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *