MULTIPROCESORUL CAT MP20 CC

ROL ESENTIAL IN DEMOLAREA PASAJULUI MARGINENI

Refacere Pasajului Margineni este una dintre cele mai importante lucrari executate in municipiul Bacau, in ultimii 50 de ani, prin lungimea sa de 620 metri reprezentand si unul dintre cele mai lungi pasaje din tara. Despre provocarile executarii acestei lucrari, in special etapa de demolare a Pasajului Margineni am povestit impreuna cu domnul Andoni Dumitrel, director general Rustrans-Conextrust.

Excavator Cat

 Chiar daca anul initial de constructie al Pasajului Margineni este incert, in jur de 1977 (nu exista un document oficial cu data exacta), iar durata de exploatare a unui pod este estimata la 32-48 ani, in 2005 acesta a fost expertizat ca fiind intr-o stare nesatisfacatoare. In vara anului 2011, Primaria Bacau a primit avizul favorabil sa inceapa procedurile pentru implementarea proiectului „ Modernizare Calea Moinesti”, finantat in mare parte din fonduri europene. Dupa aproape doi ani in care autoritatile au fost ocupate cu organizarea licitatiilor pentru atribuirea contractelor de realizare a lucrarilor din proiect, mai exact in martie 2013, Conextrust a arborat placuta „SANTIER IN LUCRU” la intrarea pe Pasajul Margineni.

Compania CONEXTRUST a fost infiintata in 1991 prin reorganizarea fostului TRUST DE ANTREPRIZA GENERALA CONSTRUCTII MONTAJ BACAU, in mai 2008 societatea fiind achizitionata de compania RUSTRANS, partener de cursa lunga al Bergerat Monnoyeur Romania. “De la achizitionarea CONEXTRUST, in 2008, si pana in prezent s-au investit peste 12 milioane de euro in dotarea santierelor cu utilaje, scule si echipamente performante, instalatii de forat orizontal si vertical, infiintarea unui laborator de geotehnica, in vederea cresterii eficacitatii si eficientei lucrarilor, precum si a unui departament de proiectare constructii civile si industriale, instalatii si infrastructura rutiera,” a declarat dl. Andoni Dumitrel.

Excavator Cat pe senite

Lucrarile la suprastructura si infrastructura Pasajului Margineni au fost bine etapizate si coordonate, fapt care a contribuit major la respectarea tuturor termenelor asumate prin contractul incheiat cu autoritatea locala, dupa cum a subliniat si dl. Andoni Dumitrel: Foarte importanta a fost planificarea proiectului pe echipe/ operatiuni/ ore si respectarea stricta a dead-line-urilor. Binenteles ca a aparut si neprevazutul, insa sefii de echipa au reactionat prompt si au gasit solutiile potrivite.” Prima etapa din programul de lucrari a fost executarea pilelor podului, a doua etapa a fost cea de executare a riglelor, a treia a insemnat montarea grinzilor, iar ultima, cea de-a patra, a constat in turnarea placii de beton, inchiderea intre grinzi, izolarea si asfaltarea. In ultima etapa a fost schimbat si iluminatul stradal.

Ce mai lunga perioada insa a insemnat demolarea pasajului vechi. Iar in aceasta etapa principalul echipament care a contribuit la scaderea timpului de executie a fost multiprocesorul Cat MP20 CC, montat pe un excavator Cat 325D. Acest model de multiprocesor Cat se poate roti la 360 de grade, ceea ce inseamna ca poate ataca materialul din orice unghi, minimizand timpii pierduti cu repozitionarea utilajului.

Dl. Andoni Dumitrel a subliniat ca “in faza de demolare, trei buldoexcavatoare Cat 432F si doua seria E, au muncit activ pentru spargerea trotuarului. Doua dintre ele au fost echipate cu picoane Cat H65D. Dupa ce buldoexcavatoarele au spart trotuarul, multiprocesorul montat pe excavatorul Cat 325D l-a maruntit, recuperandu-se atat o parte importanta de fier, cat si betonul. Acesta din urma fiind ulterior utilizat in aceeasi lucrare ca suport (umplutura) pentru rampele pasarelei.

buldoexcavator Cat

Mai mult decat atat, multiprocesorul a taiat legaturile dintre grinzile vechi, in total 125 de grinzi, care aveau o lungime de 21 de metri si o greutate de 50 de tone. Fiecare dintre aceste grinzi au fost toaletate de betonul vechi pentru a putea fi refolosite, operatiune care a presupus foarte multa manopera. Multiprocesorul Cat MP20 CC poate fi echipat cu diverse seturi de falci, in functie de cerintele aplicatiei si ofera o forta incredibila de taiere si sfaramare. Falcile CC dedicate aplicatiilor de demolare grea sunt extrem de eficiente, dupa cum le spune si numele, in demolare de structuri grele, pentru a sfarma beton, a taia structuri de otel, tevi, profile si armaturi.

In final, 52 de grinzi au fost recuperate. De asemenea, si pilele vechi trebuiau sa ajunga la drept, ca atare am folosit multiprocesorul Cat pentru toaletare, apoi o instalatie cu apa pentru a finisa aceasta operatiune.” a completat dl. Andoni.

Lucrarile de reabilitare s-au derulat contracronometru, constructorul – Rustrans-Conextrust – reusind sa finalizeze obiectivul intr-o marja de timp mai redusa decat cea prevazuta in contract.

Initial, lucrarea a fost gandita pentru 10 luni. In realitate, lucrarea a fost realizata de Rustrans-Conextrust in 8 luni. Efortul nostru principal a insemnat investitii in oameni si in echipamente specializate pentru ca aceasta lucrare a implicat foarta multa manopera. Multiprocesorul Cat MP20 CC a avut un rol esential in etapa de demolare a Pasajului Margineni.” a concluzionat dl. Andoni Dumitrel.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *