SCOALA OPERATORILOR

In luna martie 2016, domnul Liviu Neagu – Director General Bergerat Monnoyeur a raspuns la cateva intrebari extrem de interesante adresate de Dan Pavel, Redactor-Sef la revista Utilaje & Constructii.

Bergerat Monnoyeur este unul din marii distribuitori de utilaje pentru constructii si nu numai din Romania. In general, importatorii de utilaje pregatesc operatorii strict in functie de tipul utilajului care il livreaza. Bergerat Monnoyeur are insa o adevarata scoala, care pregateste la cerere operatorii, in limita locurilor disponibile, bineinteles. Cum a-ti caracteriza nivelul de pregatire al operatorilor de utilaje, in special earth-moving, in Romania, comparativ cu nivelul tarilor din vestul Europei? Credeti ca un operator incepator  care „fura meseria“ pe teren, de la altul cu experienta va ajunge sa exploateze (vorbim la nivel de medie) corect un utilaj, in sensul ca va obtine maximul de randament, cu consumuri minime si fara sa forteze utilajul?

Liviu Neagu: Din pacate, nivelul de pregatire al operatorilor a scazut constant dupa 1990. Foarte putini sunt cei care doresc sa lucreze pe santierele de constructii in ziua de azi. Chiar daca, in timp, confortul si siguranta in operarea utilajelor a ajuns la cote extrem de ridicate. In Vestul Europei este din ce in ce mai greu sa gasesti operatori bine pregatiti, iar in Romania este aproape imposibil. „Sansa” societatilor de constructii rezulta, din pacate, din volumele mici de lucrari. In aceasta situatie, un operator cu ceva experienta poate face fata conditiilor de pe santier. „Furatul de meserie” nu va ajuta un operator sa obtina maximum de la utilajul pe care il exploateaza. Din contra, de multe ori, din cauza lipsei de pregatire a operatorului, consumul de combustibil poate fi cu 25% mai mare, mergand chiar si pana la 50%.

De fapt, care este diferenta intre operator pregatit atat teoretic cat si practic in cadrul unei scoli profesioniste si unul care intra direct in lucru, invatand practic cum sa manevreze un utilaj chiar atunci? De fapt, care este diferenta intre operator pregatit atat teoretic cat si practic in cadrul unei scoli profesioniste si unul care intra direct in lucru, invatand practic cum sa manevreze un utilaj chiar atunci?

Liviu Neagu: As compara exploatarea corecta a unui utilaj pe santier cu Formula 1. Majoritatea dintre noi conducem de ani buni, insa nu am face fata pe un circuit. Operatorul, ca si pilotul de curse, trebuie sa simta masina, trebuie sa stie cat si cum sa ceara, ca sa obtina performanta. Un operator care beneficiaza si de o pregatire teoretica va sti sa comunice altfel si cu utilajul si cu „echipele de la standuri”. Astfel mecanicii vor depista rapid si eficient ceeea ce trebuie remediat sau imbunatatit.

Ce ofera scoala Bergerat Monnoyeur celor interesati sa urmeze cursurile sale?

Liviu Neagu: Inca din anul 2014, Scoala Operatorilor sustinuta de Bergerat Monnoyeur Romania este acreditata de Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice sa sustina cursuri de specializare pentru ocupatia Masinist la Masini pentru Terasamente. Procesul de acreditare a fost unul lung si anevoios si desi anul acesta implinim doar 2 ani, deja vedem Scoala Operatorilor ca un brand in formare. Un curs contine 100 de ore de formare teoretica si practica si se desfasoara la locatia Bergerat Monnoyeur din Mogosoaia. Avem 2 traineri acreditati care predau 35 ore de teorie, pe baza manualelor, si 65 ore de practica pe utilaje si simulatoare. In Romania suntem singura companie de formare care ofera si partea practica in conditii de santier, cursantii avand la dispozitie cca. 10 utilaje diferite (intre 5 si 25 de tone greutate). De altfel, examenul final contine proba scrisa – test grila – si proba practica si se sustine in fata unor specialisti externi desemnati de comisia de autorizare de la Autoritatea Nationala pentru Calificari. Tin sa-i felicit pe aceasta cale pe cei 25 de cursati ai Scolii Operatorilor care au sustinut examenele in luna martie si au obtinut cu totii medii generale peste 9.

Care sunt problemele de pe teren la nivel national,din observatiile directe,  in acest moment, dpdv al pregatirii unor profesionisti in domeniul utilizarii utilajelor?

Liviu Neagu: Lipsa vizibilitatii pe termen mediu face ca multe societati de constructii sa nu-si permita sa investeasca foarte mult in formarea personalului. Chiar daca pe termen foarte scurt poate fi considerata o economie, pe termen lung singur va insemna o pierdere. Operatorii de utilaje sun cei care, in conditii normale de piata, pot face diferenta la sfarsit de an intre profit si pierdere.

Exista o cerere mare pentru a fi primiti la scoala de operatori Bergerat Monnoyeur?

Liviu Neagu: Interesul pentru Scoala Operatorilor este mare si pe deplin justificat, din pacate, inscrierile efective la cursuri sunt sub previziunile noastre initiale. Dar semnele sunt pozitive si suntem convinsi ca in viitorul nu foarte indepartat, va trebui sa marim capacitatea de inscriere la aceste cursuri.

Credeti ca in viitor se va putea dezvolta aceasta scoala si la nivel de tehnicieni, mecanici intretinere, samd? – ce planuri aveti pentru urmatorii ani?

Liviu Neagu: Grupul Monnoyeur, in cei 25 de ani de prezenta in Romania, a demonstrat in nenumarate randuri ca este nu numai un partener de afaceri, ci si un partener social. Ne dorim extinderea cursurilor predate la Scoala Operatorilor si pe alte segmente, cum ar fi, de exemplu, pregatirea mecanicilor de intretinere. Nu excludem insa, avand in vedere noile tehnologii, si dezvoltarea unor competente pe partea electrica, electronica si software.  (A se vedea produsele noilor nostri parteneri – Trimble si RedBird).

Ma bucur ca dumneavoastra impreuna cu revista Utilaje si Constructii ati deschis acest subiect si sper ca cei care vor citit aceste randuri sa vada cu alti ochi si din alta perspectiva pregatirea operatorilor.

Pentru mai multe detalii despre Scoala Operatorilor click aici.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *