STIVUITOARE CAT TRIMISE IN MISIUNI “FIERBINTI”

Parteneriatele de succes se bazează pe încredere și cu cât provocările sunt mai mari, cu atât este mai importantă încrederea. Iar când lucrezi într-o topitorie de aluminiu, unde temperaturile ajung și la 1.000 de grade Celsius și fiabilitatea utilajelor este pusă la încercare, încrederea devine factor determinant.

Alro Slatina și Alum Tulcea, cei doi clienți Bergerat Monnoyeur din cadrul grupului Vimetco, utilizează drept mijloace de manipulare stivuitoarele Cat, acestea fiind alese datorită robusteții și fiabilității lor în aplicații dure, cum sunt cele de manevrare și transport al anozilor. Stivuitoarele Cat sunt singurele care fac față cu brio temperaturilor ridicate din combinatul Alro de la Slatina.

Parteneriatul dintre Alro și Bergerat Monnoyeur a început în anul 2002când Alro a cumpărat de la Bergerat Monnoyeur primul motostivuitor, cu o capacitate de 5 tone, care este, încă, după aproape 15 ani, funcțional. Ulterior, au urmat achiziții anuale de utilaje Cat, nu numai de stivuitoare, ci și de buldozere sau buldoexcavatoare. Toate se află, astăzi, în funcțiune.

Stivuitoare livrate la Alro Slatina

Suntem foarte mulțumiți de toate utilajele Cat cu care lucrăm. Faptul că le alegem pentru fiecare achiziție, proiect și nevoie și, mai ales, pentru cele mai dure aplicații, sunt adevăratele mărturii asupra performanțelor ridicate ale acestor utilaje“, spune Eduard Voitchevici, șeful Secției de Transport Rutier din cadrul Alro SA.

Cu o producție anuală de peste 250.000 de tone de aluminiu, Alro SA este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est (cu excepția Federației Ruse). Alro SA reprezintă, totodată, una dintre cele mai mari companii din România, având o contribuție importantă la dezvoltarea economiei naționale. Producătorul deține o unitate de fabricație a aluminiului primar în Slatina, ce include o secție de electroliză, mai multe capacități de prelucrare, laminare la cald și la rece, precum și o secție de extrudate. Alro mai deține și combinatul de alumină Alum SA, din Tulcea, fiind unul dintre cei mai mari parteneri Bergerat Monnoyeur din România.

Parteneriatul continuă cu achiziția a 23 de motostivuitoare

În 2016, Alro Slatina a achiziționat 23 de motostivuitoare Cat noi de la Bergerat Monnoyeur, respectiv 16 utilaje DP45N (cu capacitate operațională de 4,5 tone), 6 echipamente DP55N (de 5,5 tone) și un model DP100N (de 10 tone). Toate acestea folosesc motoare de tip industrial, cu consum redus de combustibil și transmisie cu convertizor de cuplu. Transmisia folosește roți dințate, cu dantură evolventică, ce permite ca angrenarea acestora să se facă fără șocuri.

Căruciorul port furci este echipat cu 6 rulmenți care măresc durabilitatea, în timp ce puternicul sistem hidraulic oferă o viteză de ridicare mărită. Construcția solidă a catargului asigură capacități reziduale ridicate, împreună cu o manipulare ușoară a sarcinilor mari.

Comenzile hidraulice, ușor de acționat și montate pe o consolă complet reglabilă, asigură o manipulare optimă a încărcăturii și o manevrare ușoară. Poziția operatorului și postul de lucru permit o vizibilitate foarte bună în secțiile de turnătorie. Două din modelele DP55N sunt echipate cu atașamente special proiectate pentru operațiunile Alro și sunt folosite la manipularea anozilor.

Stivuitoarele Cat, asemeni utilajelor de construcții, fac față oricăror aplicații și asigură un nivel ridicat al productivității și durabilității. Toate aceste proprietăți sunt deosebit de utile în manipularea și transportul materiilor prime și a produselor finite, dar și pentru alte operațiuni care au loc în fabrica Alro Slatina.

Utilizarea stivuitoarelor în producția aluminiului

  • Încărcarea/ descărcarea mărfurilor paletizate
  • Încărcarea/ descărcarea deșeurilor pentru transportul către topitorie
  • Manipularea materiei prime
  • Incărcarea cuptoarelor cu deșeuri, montarea jgheaburilor (platforme goale, basculabile, care deverseaza metalul in cuptor), curățarea cuptoarelor și alierea lor, precum și transportul cochiilor la depozitul de zgură
  • Utilizare în procesele de electroliză, ce folosesc anozi, catozi și alumină. Catodul se află în cuvă și are o durată de utilizare de circa 10 ani. La reparația cuvei, se schimbă și catozii. Anozii sunt, însă, consumabili, și trebuie schimbați o dată la 28-30 de zile. Anozii sunt blocuri din cox, montați pe niște tije care se introduc în cuvele de electroliză. Motostivuitorul se folosește la fabricația anodului.
Stivuitor Cat

După prelucrarea aluminiului, rezultă o zgură care presează și se depozitează în niște cochilii, care apoi se transportă, cu ajutorul stivuitoarelor, la depozitul de zgură. Acolo zgura se răcește și apoi se sparge cu ajutorul buldoexcavatoarelor, pentru a se recupera aluminiul care rămâne în urma prelucrării. De asemenea, toate operatiunile tehnologice la turnătorie se fac cu stivuitoare.

După achiziția celor 23 de motostivuitoare, flota de astfel de utilaje deținută de Alro a ajuns la 78 de echipamente, majoritatea fiind livrate de Bergerat Monnoyeur.

Datorită cererii de aluminiu și, implicit, a majorării producției, am avut nevoie de achiziția unor motostivuitoare de capacități mai mari, optând, astfel, pentru cele de 4,5 tone, 5,5 tone și 10 tone. Am ales tot Cat, datorită fiabilității și robusteții, ușurinței în manipulare și serviciilor post-vânzare excelente asigurate de Bergerat Monnoyeur. Ne-am gândit ca jumătate din flota nouă să o folosim pentru producția aluminiului primar și jumătate la operațiunile de prelucrare a aluminiului“, a explicat Eduard Voitchevici.

Potrivit reprezentantului Alro SA, motostivuitoarele Cat sunt utilaje care pot fi conduse de aproape oricine. “Nu sunt utilaje foarte complicate, care să necesite setări complexe sau intervenții importante din partea operatorului. De asemenea, sunt foarte rezistente, chiar dacă sunt conduse de operatori mai puțin experimentați. Ca orice companie, avem operatori extraordinar de buni, dar și mai puțin pricepuți. În ambele cazuri ne-a fost demonstrată eficiența utilajelor“, a precizat reprezentantul Alro SA. 

Serviciile, “carburantul” unui parteneriat de succes

Serviciile post-vânzare complete, asigurate de personal bine pregătit, atelierele de service complet utilate și echipate, depozitele bine aprovizionate cu piese de origine și acoperirea națională constituie avantaje incontestabile, fiind adevăratul “carburant” ce alimentează parteneriatul de succes.

Pe partea de service lucrăm cu Bergerat Monoyeur de la început, contractul de servicii datând din 2002, din momentul primei achiziții. Echipele de service sunt mereu bine echipate și au venit întotdeauna cu soluții unice, care au garantat succesul operațiunilor pe care le întreprindem. Alte puncte forte pentru care am ales colaborarea cu Bergerat Monnoyeur și pe acest segment au fost ajutorul oferit în a menține utilajele achiziționate la eficiență maximă 24 de ore din 24, dar și preocuparea echipelor de service cu fiecare ocazie“, a mai spus Eduard Voitchevici.

În plus, pe segmentul serviciilor, Bergerat Monnoyeur poate oferi asistență personalizată, care include demonstrații și teste ale utilajelor, formarea operatorilor în privința operării și întreținerii utilajelor, dar și auditul parcului de utilaje.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *