Un parteneriat construit cărămidă cu cărămidă

“În primul rând, ai liniștea sufletească:servicii complete, intervenții rapide, mentenanță, nu este nevoie de un stoc de piese de schimb, iar productivitatea este ridicată”, ne spune dl. Florin Castravete, Specialist de Proces în cadrul fabricii de cărămidă Wienerberger de la Berca (Buzău), după o experiență de mai bine de un deceniu de lucru cu utilajele, în care a experimentat atât achizițiile, cât și serviciile de închiriere full service.

Grupul austriac Wienerberger este cel mai mare producător de cărămidă din Europa și liderul pieței locale de profil, având patru fabrici în România – la Gura Ocniței (jud. Dâmbovița), Sibiu, Tritenii de Jos (Cluj) și Berca (Buzău) – și afaceri anuale de circa 40 de milioane de euro. Fabrica din apropierea Buzăului este cea mai recent inclusă în portofoliul companiei, fiind preluată în 2016 de la Search Corporation. Unitatea are o capacitate de producție de 300-320 de tone de cărămidă pe zi și 70 de angajați și produce sortimentele Porotherm 25/30 Light Plus, 25 Robust și 25 N+F. Produsele sunt livrate în toată țara.

Din anul 2017, în curtea fabricii din Buzău poate fi văzut la lucru încărcătorul frontal Cat 966M, utilaj închiriat de la Bergerat Monnoyeur pentru o perioadă de 3 ani. Echipamentul Cat are o misiune esențială pentru producția de la Berca: încărcarea materiei prime – argilă, nisip – în alimentatoare, de eficiența sa depinzând în mare măsură productivitatea activității fabricii.

“Berca este o unitate cu flux continuu. Avem un cuptor de ardere continuă care consumă 10-11.000 metri cubi de gaze pe zi. Dacă îi dau sau nu cărămidă să ardă, consumă aproape la fel de mult. Dacă staționează utilajul, stă și fabrica, însă cuptorul funcționează în continuare. Costurile rămân deci la fel de mari, iar producția scade, fapt care duce la diminuarea productivității”, a explicat Florin Castravete.

Contractul pentru închirierea încărcătorului frontal Cat 966M a fost semnat între Bergerat Monnoyeur și Wienerberger – Sisteme de Cărămizi în aprilie 2017 pentru trei ani, cu suport tehnic și comercial pe întreaga perioadă și înlocuirea utilajului când atinge anumiți parametri.

Practic, utilajul lucrează 6-7 ore pe zi, timp în care asigură materia primă pentru producția a 300-320 de tone de blocuri ceramice. Pentru a asigura continuitatea operațiunilor, Cat 966M este dotat cu un sistem de monitorizare a performanței utilajului și a operatorului, care furnizează date în timp real din teren: locație utilaj, timp de funcționare vs. timp în ralanti, consum de combustibil, coduri de diagnoză service, planificare mentenanță periodică, etc. Pentru a optimiza comunicarea între echipe, la datele furnizate de sistem au acces atât specialiștii Bergerat Monnoyeur, cât și reprezentanții Wienerberger.

Cat Product Link™ și VisionLink® – sistem de monitorizare prin satelit

BENEFICII:

  • Productivitate ridicată;
  • Planificare mai bună a întreținerilor;
  • Disponibilitate maximă a utilajului;

“Utilajul este foarte bine dimensionat. Înainte de a semna contractul de închiriere, reprezentanții Bergerat Monnoyeur au venit la Berca și au analizat în detaliu mediul de lucru și nevoile fabricii în termeni de capacitate și materie primă. De pildă, argila este un material mai dificil, o rocă sedimentară cu granulație fină, mult mai compactă și se dislocă mai greu. De aceea, avem nevoie de un utilaj cu putere mai mare”, a precizat reprezentantul Wienerberger – Sisteme de Cărămizi.

Încărcător frontal de talie medie Cat 966M

  • Motor Cat C9.3 ACERT, care respectă normele de emisii Stage IV;  
  • Putere netă 311CP;
  • Cupă cu dinți, cu capacitatea de 4,2 mc;

Fabrica de cărămidă de la Berca funcționează din anul 1970, iar domnul Florin Castravete lucrează acolo de aproape 30 de ani, timp în care a ocupat mai multe poziții în cadrul companiei, din anul 2008 fiind responsabil de procesele de producție, care presupun și gestionarea utilajelor de producție din dotare.

“Din 2008, mă ocup și de partea utilaje grele. Atunci aveam un parc propriu de utilaje, mult mai diversificat. În fabrică aveam un încărcător frontal, stivuitoare și un buldozer; aveam și o stație de sortare unde produceam o parte din materia primă și unde lucram cu încărcătorul frontal, buldozerul și un excavator. În plus, mai era și partea de exploatare, unde foloseam excavator, buldozer, patru basculante pentru transportul materiei prime de la carieră la fabrică, plus alte mașini pentru transportul mărfurilor. Acum aceste servicii sunt externalizate și utilajele sunt închiriate. Flota de utilaje era mult mai mare decât acum, însă nu produceam mai mult”, își amintește oarecum nostalgic Florin Castravete.

Decizia de închiriere a încărcătorului Cat a fost luată de grupul Wienerberger România la nivel central, externalizarea serviciilor fiind o soluție eficientă, fiabilă și tot mai utilizată în business-ul modern. Avantajele serviciului de închiriere oferit de Bergerat Monnoyeur sunt majore în termeni de consultanță, flexibilitate, disponibilitate, fiabilitate, tehnologie și siguranță.

“Cat 966M este exact utilajul de care avem nevoie pentru operațiunile din cadrul fabricii și sunt foarte mulțumit de serviciile Bergerat Monnoyeur” a concluzionat încântatdl. Florin Castravete, Specialist de Proces în cadrul fabricii de cărămidă Wienerberger de la Berca – Buzău.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *